Partnerstvo vaspitača i roditelja u kontekstu realne inkluzivne prakse - Dedaj, Marta D. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2021)
Inkluzija se odnosi na aktivno uključivanje dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u njegovu užu i širu okolinu u skladu sa njegovim mogućnostima. U radu je pažnja usmerena na partnerstvo vaspitača i roditelja u kontekstu realne inkluzivne prakse, kroz strategiju podrške deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Teorijsku osnovu čini sistemski pristup, koji implicira shvatanje da je proučavani sistem deo šireg sistema i da se sam sistem sastoji iz manjih podsistema koji su međusobno uslovljeni. Sistemski pristup inkluziji daje konceptualni okvir za utvrđivanje kombinovanog uticaja na decu predškolskog uzrasta u dinamičnom odnosu sa svojim okruženjem. Može se zaključiti da inkluzija zahteva partnerski rad i da je jedan od prioritetnih zadataka inkluzivne predškolske ustanove razvijanje kvalitetnih programa podrške i uključivanje roditelja u aktivnost dece.