Rizični uticaji digitalnih medija na psihofizički razvoj dece predškolskog uzrasta - Mićević Karanović, Jelena Ž.; Mesaroš Živkov, Angela J.; Pavlov, Srbislava V.; Brkljač, Tanja S. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2021)
Osnovni cilj istraživanja bio je utvrditi koliko su deca predškolskog uzrasta upoznata sa pojedinim digitalnim medijima (internet, društvene mreže, mobilni telefoni i kompjuter), koliko ih koriste, kakvo mišljenje imaju o rizičnim faktorima njihovog uticaja i koliko ih roditelji i vaspitači zaštićuju od rizičnih faktora njihovog uticaja. Osnovni metod je neeksperimentalan – anketno istraživanje na uzorku, a ukupan uzorak je činilo 110 dece predškolskog uzrasta. Uzorak je nameran i prigodan, što odgovara eksplorativnoj prirodi ovog istraživanja. Primenjeni instrument je modifikovana i skraćena verzija upitnika konstruisanog u svrhe šireg istraživačkog projekta. Dobijeni rezultati pokazuju da većina dece predškolskog uzrasta zna šta su digitalni mediji, da ih koriste, da nisu svesna svih opasnosti njihovog korišćenja i da nisu imala neka neprijatna iskustva u suočavanju sa njima, kao i to da ponekad sa roditeljima i vaspitačima razgovaraju o opasnostima i rizicima njihovog korišćenja. Roditelji kontrolišu korišćenje digitalnih medija, ali više pribegavaju zabranama nego razgovoru o njihovim rizičnim uticajima, a indikativno je da je prevencija, u smislu edukacije deteta, odnosno razgovora sa detetom i pravog informisanja deteta o rizičnim faktorima uticaja digitalnih medija, bolja opcija od striktne kontrole i zabrana njihovog korišćenja.