Sociokulturna kompetencija učenika španskog jezika u osnovnoj školi - Pajić, Sonja N. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2020)
У раду се анализира социокултурна компетенција која представља важан аспект учења шпанског као страног језика. Циљ истраживања је указивање на значај овог феномена кроз сагледавање социокултурне компетенције ученика шпанског као страног језика у основној школи. Узорак су чинили ученици осмог разреда основне школе „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину (н=85). Инструмент за прикупљање података био је тест затвореног типа који је садржао двадесет питања. Подаци су изражени у процентима. Добијени резултати показали су да ученици не поседују висок ниво знања из социокултурних садржаја шпанског језика која се односе на географију, историју, свакодневни живот, обичаје и познате личности из сфере уметности. Њихова знања су неуједначена, што се огледа у чињеници да неке сегменте из области географије и свакодневног живота познају више, а неке мање. На основу спроведеног истраживања закључује се да је потребно више радити на социокултурној компетенцији ученика основне школе и више пажње посветити овој недовољно проучаваној области у Србији.