Faktori prihvaćenosti dece sa poremećajem iz autističkog spektra u predškolskoj ustanovi - Kojić, Miroslava B.; Kojić Grandić, Smiljana S.; Markov, Zagorka T. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2020)
U ovom istraživanju se ispituje u kojoj meri pripremljenost vršnjaka i njihovih roditelja utiču da deca sa poremećajem iz autističkog spektra budu prihvaćena od vršnjaka tipičnog razvoja u redovnim vaspitno-obrazovnim grupama. U istraživanju je učestvovalo ukupno (N= 65) ispitanika tipičnog razvoja koji su pohađali tri pripremne grupe za polazak u školu. U svakoj od grupa vaspitno-obrazovnim procesom bilo je obuhvaćeno po jedno dete sa poremećajem iz autističkog spektra. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi da li pripremljenost dece tipičnog razvoja i njihovih roditelja utiču na vršnjačku prihvaćenost dece sa poremećajem iz autističkog spektra u redovnim vaspitno-obrazovnim grupama. Prva vaspitno-obrazovna grupa (N=25) i roditelji ove dece su bili pripremljeni za dolazak deteta sa poremećajem iz autističkog spektra od strane vaspitača. Pripremom su bili obuhvaćeni i roditelji deteta sa poremećajem iz autističkog spektra. Saradnja vaspitača i roditelja je bila na visokom nivou. Drugu vaspitno-obrazovna grupu (N=25) i njihove roditelje je vaspitačica pripremala za dolazak deteta sa poremećajem iz autističkog spektra u vaspitno-obrazovnu. Ali je saradnja roditelja deteta sa poremećajem iz autističkog spektra bila na niskom nivou. Treću vasptino-obrazovnu grupu (N=15) vaspitačica nije pripremila za dolazak deteta sa poremećajem iz autističkog spektra u vaspitno-obrazovnu grupu. Saradnja sa roditeljima je u potpunosti izostala. Rezultati istraživanja pokazuju da je dete iz prve vaspitno-obrazovne grupe bilo vršnjački najviše prihvaćeno na početku i na kraju školske godine u odnosu na decu iz druge i treće vaspitno-obrazovne grupe. Zaključak je da pripremljenost dece tipičnog razvoja i njihovih roditelja daju pozitivne efekte na vršnjačku prihvaćenost deteta sa poremećajem iz autističkog spektra. Dobijeni nalazi upućuju na nova istraživanja koja će se baviti ovom tematikom i na moguće implikacije u praksi.