Prikaz slučaja malignog tumora nervnog omotača lijeve butine i poplitealne jame sa diseminacijom pluća, slezine i mozga i veza sa neurofibromatozom tip 1 - Petković, Sanja; Petković, Stefan; Tadić Latinović, Ljiljana; Berendika, Jelena; Tubić, Biljana; Jungić, Saša (Scripta Medica, 2022)
Maligni tumor omotača perifernih nerava je visoko agresivni sarkom. Pleksiformni neurofibromi se javljaju kod oboljelih od neurofibromatoze tip 1, što je čest genski poremećaj. U radu je prikazan pacijent sa tipičnim manifestacijama malignog tumora omotača perifernih nerava, u obliku velikog  tumora primarne lokalizacije u distalnom dijelu lijeve natkoljenice i lijeve poplitealne jame, te sa značajnom diseminacijom u plućni parenhim, što je bilo praćeno respiratornom ugroženošću. Operacija nemalignog oblika navedenog tumora provedena je četiri godine ranije nakon čega nije dolazio na kontrole. Provedeno je devet cikusa hemoterapije po protokolu Doksorubicin/Ifosfamid/Mesna uz kliničko poboljšanje i stabilizaciju, ali bez značajnijeg uticaja na dinamiku bolesti, te je ukupno preživljavanje iznosilo 14 mjeseci. Važno je rano prepoznavanje kliničke slike malignog oblika ovoga tumora i aktivan nadzor, stručnih lica ili u centrima za rijetke tumore, pacijenta sa benignim oblikom. Na taj način, moguće je blagovremeno primjeniti optimalni modalitet liječenja.