Faecal Transplantation and Clostridioides difficile Infection - Knežević, Darija; Petković, Miroslav (Scripta Medica, 2021)
Transplatacija fekalnog mikrobiota (engl. Fecal Microbiota Transplantation, FMT), poznata i kao transplantacija fecesa ili fekalna bakterioterapija, predstavlja unošenje suspenzije fecesa zdravog davaoca u debelo crijevo pacijenta. Prekomjerni rast Clostridium difficile (C. difficile) u crijevnom mikrobiotu, a posljedica je prekomjerene primjene antibiotika trenutno je sve veća prijetnja za javno zdravlje. FMT je jedan od važnijih, novijih pristupa liječenju infekcija C. difficile. Budući da se C. difficile smatra oportunističkom bakterijom koja uzrokuje oboljenje u uslovima disbioze, obnavljanje zdrave crijevne mikroflore olakšava suzbijanje toksičnog soja C. difficile anaerobnim bakterijama normalne crijevne mikroflore sa mogućnošću izlječenja. Medicinske sestre imaju važnu ulogu u njezi pacijenata nakon fekalne transplantacije.
Keywords: Fekalna transplantacija; Infekcija Clostridioides difficile; Mikrobiota