Prva moderna apoteka u banjoj Luci: porodica Brammer, tri genaracije apotekara - Marković-Peković, Vanda (Scripta Medica, 2020)
Apotekarska djelatnost je uređena 1879. godine Naredbom Zemaljske vlade na početku Austro-Ugarske okupacije. Vlasnik apoteke je trebao biti doktor hemije ili magistar farmacije. Red za ljekarnice je usvojen 1907.godine.Prvu modernu apoteku u Banjoj Luci otvorio je 1879. godine Moritz Brammer.  Apoteku je naslijedio njegov sin Robert, koji je imao sinove Ernesta, Hansa i Alfreda, kasnije također magistre farmacije. Očevu apoteku naslijedio je Ernest, koji je u apoteci radio od 1921.godine. Hans, apotekar, pisac i publicista, radio je u apoteci u periodu 1921-1930. godine. Emigrirao je u Izrael 1949. godine. Alfred je prije Drugog svjetskog rata bio vlasnik apoteke i drogerije u Zagrebu. Brammeri su bili poznata banjalučka porodica, koja je mnogo doprinijela kulturnom i društvenom razvoju grada u svoje vrijeme, zajedno sa svojim  savremenicima.
Keywords: Banja Luka; Istorija farmacije; Porodica Brammer