UČESTALOST UOBIČAJENIH KOMPLIKACIJA U TOKU LIJEČENJA PACIJENATA SA BENIGNOM HIPERPLAZIJOM PROSTATE (BHP) - Kričković, Zoran (Scripta Medica, 2020)
Uvod: Benigna hiperplazija prostate (Benign prostatic hyperplasio – BPH ) je veoma često oboljenje muškaraca starije dobi. BPH podrazumeva prisutne znake hiperplazije stromalnih i epitelnih elemenata u prostati sa posljedičnim uvećanjem njenog volumena Cilj rada je analiza učestalosti tipičnih komplikacija pri liječenju pacijenata sa benignom hiperplazijom prostate i učinak medikamentoznog liječenja. Metod: Prospektivnom, jednogodišnjom studijom obuhvaćeni su ispitanici kojim je dijagnostikovan BPH. Ispitanici su podijeljeni u 2 grupe. Prvu grupu (30 ispitanika), čine ispitanici čiji je volumen prostate preko 50 ccm, Drugu grupu (30 ispitanika), čine ispitanici sa volumenom prostate manjim od 50 ccm. Analizirane komplikacije BHP su: rezidualni urin (RU),simptomatska urinarana infekcija, hematurija,zadebljanje zida detrusora, divertikulum na mokraćnoj bešici, ureterohidronefroza, bubrežna insuficijencija, kamen u mokraćnoj bešici i akutna urinarna retencija (AUR). Rezultat: Najveći broj ispitanika u obe grupe bio je u starosnoj dobi 60-69 godina. Uočena je statistički značajna razlika u prosječnoj vrijednosti RU među grupama kod: prvog, drugog i petog pregleda (p<0,05), kao i kod komplikacije simptomatska urinarna infekcija, jer se ista kod prve grupe pojavljivala ranije u odnosu na drugu grupu. (p<0,05). Nije bilo statistički značajne razlike kod komplikacija:hematurija, zadebljanje zida detrusora i devertikulum (p>0,05). Komplikacije::ureterohidronefroza, bubrežna insuficijencija, kamen u mokraćnoj bešici i AUR, nisu dijagnostikovane ni kod jednog ispitanika obe grupe. Zaključak:. Relevantna medikamentozna terapija dovodi do smanjivanja RU i smanjuje rizik komplikacija izazvanih njegovim prisustvom. Druge komplikacije BPH su u obe grupe bile rijetke ili su izostale, što sugeriše da odgovarajuća i blagovremeno primjenjena medikamentozna terapija utiče na tok BPH i smanjuje rizik pojave komplikacija i potrebe za operativnim liječenjem. Benefit od medikamentozne terapije podjednako je zastupljen u obe analizirane grupe pacijenata.