Medijastinalni kaposiformni hemangioendoteliom: kratak pregled literature uz prikaz jednog novog pacijenta - Đurićić, Prim. Dr sc Slavisa; Sarajlija, Adrijan; Đokić, Dragomir; Simić, Radoje (Scripta Medica, 2020)
Kaposiformni hemangioendoteliom (KHE) je redak, lokalno invazivan, vaskularni tumor, koji je često povezan sa Kasabah-Meritovim fenomenom. Mi prikazujemo žensko, petomesečno odojče koje je na kliniku primljeno zbog dispneje, stridora i kožnih hematoma. Kompjuterizovanom tomografijom grudnog koša otkrivena je tumorska masa u medijastinumu koja se širila u veći deo levog hemitorksa, dok su laboratorijskim analizama otkriveni trombocitopenija i potrošna koagulopatija. Biopsijski uzorka tumora imao je karakterističnu mikroskopsku građu KHE sa komponentom "tufted angioma". Primenjena kortikosteroidna terapija dovela je do smanjenja volumena tumora, ali je 4 sedmice kasnije došlo do njegovog progresivnog rasta sa smrtnim ishodom uprkos dodatno primenjenoj hemioterapije. Nakon pretrage literature, pronašli smo prethodne prikaze medijastinalnog KHE kod samo 18 pacijenata, sa smrtnim ishodom bolesti kod njih 21%. Kod našeg pacijenta postojalo je nekoliko prognostički nepovoljnih elemenata bolesti: početak bolesti u ranom periodu odojčeta, velika zapremina tumora, lokacija u medijastinumu, razvoj Kasabah-Meritovog fenomena i delimičan odgovor na primenjenu terapiju.