Utility of Routine Laboratory Tests for Predicting Gram-Negative Neonatal Sepsis in Low Resources Settings - Akram, Nabeeha Najatee; Ali, Sabah Mohsen; Abdul Raheem, Rasha Sulaiman; Abdulqader, Shaymaa Khalid (Scripta Medica, 2025)
Позадина: Грам-негативне бактерије се све више препознају као главни патогени у неонаталној сепси са раним почетком (РНС). Прецизно рано предвиђање узрочника у РНС остаје изазовно, посебно у условима ограничених ресурса где недостају специфични дијагностички маркери. Ова студија процењује дијагностичку корисност рутински изведених лабораторијских тестова у предвиђању грам-негативне бактеријске етиологије у РНС. Методе: ретроспективна студија обухватила је новорођенчад са потврђеном културом насталом инфекцијом неуралгије (EONS) који су примљени у терцијарну болницу у Ираку током периода од 12 месеци. На основу резултата хемокултуре, учесници су подељени у 2 групе: (група 1): новорођенчад са дијагнозом грам-негативне бактеријске сепсе, док (група 2) обухвата новорођенчад са позитивним бактеријским растом на хемокултури. Клиничке карактеристике и резултати рутинског септичког скрининга укључују Ц-реактивни протеин и хематолошке параметре добијене из комплетне крвне слике у поређењу између обе групе. Крива ROC (recircut Operating Characteristic Curve) је направљена да би се проценила предиктивна вредност рутинских лабораторијских тестова за грам-негативну сепсу. Резултати: Укупно осамдесет новорођенчади укључених у студију, грам-негативне бактерије су чиниле највише бактеријских изолата 64 (80%), од којих је Acinetobacter baumannii био најчешћи изолат 31 (38,8%). Титар Ц-реактивног протеина био је значајно виши код новорођенчади са грам-негативним бактеријама (P вредност 0,003), док је сваки од апсолутног броја неутрофила и односа N:L био виши код грам-позитивних бактерија (P вредност 0,03, 0,04 узастопно). У мултиваријантној анализи, CRP је био значајно повезан са грам-негативном сепсом и на ROC кривој, титар CRP на граничној вредности 19,53 показао је одличну предикцију грам-негативних EONS са површином испод криве од 0,933 (95% CI: 0,807–1,000; p = 0,009). Закључак: Већина случајева EONS била је последица грам-негативних бактерија, посебно Acinetobacter baumannii. Висок CRP са ниским ANC и односом N:L указивао је на грам-негативну сепсу. CRP >19,5 mg/dl био је снажан рани предиктор за раст грам-негативних бактерија у хемокултурама.