Istraživanje povezanosti između krvnog pritiska i kapilarnih parametara kožnog nabora nokta kod trudnica koje vježbaju i koje ne vježbaju - Ljubojević, Vesna; Bojanić, Vlatka; Nožica-Radulović, Tatjana; Draganović, Dragica; Skočić-Smoljanović, Saša (Scripta Medica, 2022)
Uvod: U trudnoći sa povećanjem minutnog volumena se povećavaju vrednosti krvnog pritiska. Cilj rada bio je da se ispita uticaj prenatalnih vežbi na parametre cirkulacije i korelaciju između krvnog pritiska i kapilarnih parametara kožnog nabora nokta kod zdravih trudnica. Metode: Krvni pritisak, oblik i dužina kapilara kožnog nabora nokta su utvrđeni kod 35 trudnica koje nisu vežbale i 35 trudnica koje su vežbale, na početku studije (između 20 i 32 nedelje trudnoće) i na kraju studije (28 - 40). Rezultati: Povišenje krvnog pritiska je značajno niže kod trudnica koje su vežbale u odnosu na trudnice koje nisu vežbale. Posle osam nedelja, dužina kapilarnih petlji se povećala za 30 µm, a broj trudnica sa izraženim promenama oblika kapilarnih petlji se povećao, bez razlike između grupa. Kod trudnica koje ne vežbaju postojala je korelacija između promene dijastolnog krvnog pritiska i povećanja dužine kapilara (r=0,53, p=0,001). U eksperimentalnoj grupi nije utvrđena korelacija između promene krvnog pritiska i povećanja dužine kapilarnih petlji. Zaključak: Prenatalna fizička aktivnost je pozitivno uticala na cirkulaciju trudnica. Kod trudnica u trećem tromesečju, posle osmonedeljnog praćenja, povećana je dužina kapilarnih petlji kožnog nabora nokta i prisustvo izraženih promena oblika kapilarnih petlji, bez razlike između trudnica koje vježbaju i onih koje ne vežbaju. Kod trudnica koje ne vežbaju, dužina kapilara se povećala sa povećanjem dijastolnog krvnog pritiska, dok korelacija nije utvrđena kod trudnica koje su vežbale.