Oporavak propriocepcije kod pacijenata nakon rekonstrukcije prednjeg ukrštenog ligamenta- Izokinetičke vježbe u poređenju sa dinamičkim: Abstrakt - Dragicević-Cvjetković, Dragana M; Erceg - Rukavina, Tatjana; Nikolić, Siniša (Scripta Medica, 2021)
Uvod / Cilj: Oporavak propriocepcije je jedan od glavnih postoperativnih rehabilitacijskih ciljeva nakon rekonstrukcije prednjeg ukrštenog ligamenta. Cilj ove studije bio je ispitati nivo oporavka propriocepcije kod pacijenata 9 mjeseci nakon rekonstrukcije prednjeg ukrštenog ligamenta (ACL) korištenjem hamstring grafta. Metode: Prospektivna studija pratila je 70 muških ispitanika (godina starosti27,36 +/- 5,94) podjeljenih u dvije grupe u zavisnosti od vrste primjenjene proprioceptivne vježbe. Pacijenti grupe A (n = 35) su proveli proprioceptivni trening na Biodex 4 Pro System izokinetičkom dinamometru u trajanju od 10 minuta 5 puta sedmično. U grupi B, pacijenti su radili propriocepcijske vježbe u teretani u trajanju od 10 minuta 5 puta sedmično. Stepen oporavka propriocepcije mjeren je na izokinetičkom dinamometru tri mjeseca I 9 mjeseci nakon rekonstrukcije ACL. Praćeni su uglovi fleksije operisanog kolena od 15, 30 i 45 stepeni. Za statističke analize korišten je hi-kvadrat test. Vrijednost p ˂ 0,05 smatrana je značajnom. Rezultati: Utvrđena je značajna razlika u oporavku propriocepcije kod pacijenata u zavisnosti od vrste primijenjenog treninga. Statistički značajan oporavak propriocepcije uočen je kod pacijenata iz obe grupe 9 meseci nakon rekonstrukcije ACL, ali je bio bolji kod pacijenata grupe A (p ˂ 0,05). Zaključak: Primenom proprioceptivnog treninga na izokinetičkom dinamometru postiže se bolji proprioceptivni oporavak kod pacijenata 9 meseci nakon rekonstrukcije ACL. Ključne reči: Propriocepcija; Rehabilitacija; Rekonstrukcija prednjeg ukrštenog ligamenta.