Uticaj indeksa tjelesne mase na inicijalnu korekciju u mideru kod pacijenata sa idiopatskom skoliozom - Pjanić, Samra; Talić, Goran; Bojinović-Rodić, Dragana (Scripta Medica, 2021)
Uvod/Cilj: Mnogi faktori utiču na inicijalnu korekciju u mideru i ishod liječenja kod pacijenata sa idipatskom skoliozom. Dosadašnja istraživanja su pokazala kontradiktorne rezultate o ulozi indeksa tjelesne mase (BMI) u ortotičkom tretmanu. Cilj ove studije je ispitati uticaj BMI na incijalnu korekciju u mideru, izolovano i u odnosu na druge prediktivne faktore (veličina primarne krivine, lokalizacija primarne krivine, Riserov znak). Metode: Retrospektivna studija je obuhvatila pacijente sa idiopatskom skoliozom koji su liječeni Cheneau – Sobernheim miderom, a da prethodno nisu bili u tretmanu. Pored demografskih podataka pacijenata, analizirali smo BMI, veličinu i lokaciju primarne krivine i Riserov znak na korekciju u mideru. Inicijalna korekcija u mideru prikazana je kao postotak redukcije Cobbovog ugla u mideru. Pacijenti su podijeljeni u grupe prema BMI u percentilima: pacijenti sa niskim BMI (< 5 percentila), pacijenti sa srednjim BMI (5-85 percentila) i pacijenti sa visokim BMI (> 85 percentila). Za testiranje statističke značajnosti i korelacija između testiranih varijabli korišteni su test varijanse, t test za nezavisne uzorke i Pirsonov koeficijent korelacije. Rezultati: U istraživanje je uključeno 213 pacijenata (170 djevojčica i 43 dječaka), prosječne dobi od 13,5 godina pri propisivanju midera. Nizak BMI je bio prisutan kod 10%, srednji BMI kod 78% i visok BMI kod 12% pacijenata. Nije utvrđena značajna razlika u korekciji u mideru između BMI grupa, niti značajna korelacija između BMI i korekcije u mideru. U odnosu na druge faktore, značajna razlika u korekciji u mideru utvrđena je između BMI grupa u odnosu na lokaciju krivine i Riserov znak. Lumbalne krivine imale su statistički značajno bolju korekcij u mideru u odnosu na torakalne krivine. Značajne korelacije su utvrđene između korekcije u mideru i veličine krivine, lokacije krivine i Riserovog znaka. Zaključak: Rezultati našeg istraživanja pokazuju da BMI kao neovisan faktor ne utiče na korekciju u mideru. Drugi faktori, kao što je veličina krivine, lokacija krivine i Riserov znak igraju značajniju ulogu u ortotičkom liječenju pacijenata sa idipatskom skoliozom.