Antiviral therapy of COVID-19 - Janković, Slobodan M (Scripta Medica, 2020)
Пандемија COVID 19 је захтевала брзи одговор на потребе критично оболелих пацијената, а једно од решења била је пренамена лекова широког спектра антивирусног деловања за лечење SARS-CоV-2 инфекције. најпре се почело са ваниндикационом упоптребом у једном или у неколико случајева, да би се наставило након првих обећавајућих резултата са рандомизираним клиничким испитивањима. Постоји неколико лекова који се тренутно тестирају у текућим клиничким испитивањима: антималарици хидроксихлорокин и хлорокин, инхибитори HIV протеазе лопинавир / ритонавир, антивирусни лекови широког спектра умифеновир (лек против грипа) и фавипиравир, антипаразитарни лек ивермектин и нуклеозидни аналог ремдесивир. Међутим, до данас је завршено и објављено само неколико испитивања, што спречава коначне закључке о ефикасности и сигурности ових лекова. Док се не заврше главна клиничка испитивања, лекари који одлуче да користе ове лекове ван индикационог подручја би требало да правилно информишу своје пацијенте о свим потенцијалним ризицима и користима и да траже њихов пристанак пре примене лекова.