PROGNOSTIČKI ZNAČAJ INTRATEKALNOG OLIGOKLONALNOG IMUNOGLOBULINA G U MULTIPLOJ SKLEROZI - Grgić, Sanja; Dominović Kovačević, Aleksandra; Đajić, Vlado; Vukojević, Zoran; Tadić, Daliborka; Račić, Duško; Vujković, Zoran (Scripta Medica, 2020)
Uvod/cilj: Detekcija intratekalnih oligoklonalnih traka imunoglobulina G (OT IgG), osim dijagnostičkog, ima i prediktivni značaj u multiploj sklerozi (MS). Cilj studije je da se odredi prognostički značaj OT IgG, te korelira prisustvo OT IgG sa progresijom onesposobljenosti kod MS bolesnika. Metode: Studija je kohortna retrospektivno-prospektivna i obuhvatala je 177 MS bolesnika i 271 pacijenata kontrolne grupe, ispitivanih u Centru za MS Neurološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Kod svih pacijenata su analizirani: demografski podaci, klinički parametri, EDSS skor (eng.Expanded Disability Status Scale), IEF (izoelektrično fokusiranje) likvora,citobiohemijska analiza likvora, evocirani potencijali (EP) i magnetna rezonanca (MR) glave. Prema EDSS određenom u obje grupe analizirana je povezanost stepena funkcionalne onesposobljenosti sa prisustvom OT u likvoru, te sa karakteristikama citobiohemijskog profila. U analizi rezultata korištene su metode deskriptivne i analitičke statistike, analiza varijanse, hi kvadrat test, Bonferonijev post hoc test, korelacione i regresione analize. Rezultati: U ispitivanoj kohorti MS bolesnika senzitivnost IEF je bila 96,6%. Postojala je statistički značajna razlika (p=0,004) između pozitivnosti IEF i EDSS. MS bolesnici sa koncentracijom proteina u likvoru >0.40 g/L imaju 2,45 puta veću šansu da uđu u sekundarnu progresiju i 2,51 puta veću šansu da postignu EDSS 4.0. Zaključak: IEF je veoma senzitivna dijagnostička i prognostička metoda za MS bolesnike, koja ukazuje na benigniji tok MS kod bolesnika bez oligoklonalnih traka u likvoru. MS bolesnici sa intratekalnom sintezom IgG imaju veći stepen funkcionalne onesposobljenosti, izraženo EDSS skorom, u odnosu na one bez intratekalne sinteze.