РАЗВОЈ ГЕЛА ЗА АEДEС АЕГИПТИ РЕЕЛЛЕНТ СА КОМБИНАЦИЈОМ ЦИННАМОНСКОГ УЉА (Циннамомум бурманнии Блуме) И УЉА ФЕННЕЛА (Фоеницулум вулгаре) - Sohipah, Evah; Purba, Anny Victor; Djamil, Ratna (Scripta Medica, 2020)
Развијајте средства против комараца комбинацијом уља коромача (Фоеницулум вулгаре) и уља цимета (Циннамомум бурманнии Блуме) у облику препарата за гел. Ефикасност вирусних репелената сваког уља и њихове комбинације по ВХОПЕС методи и формулисана у облику препарата за гел. Процена препарата гела укључује органолептис, хомогеност, Пх, вискозност, својства протока, тест акутне иритације коже и тест ефикасности препарата против комараца. Комбинација концентрације гела од коморача (Фоеницулум вулгаре) концентрације гела 24% и уља цимета (Циннамомум бурманнии блуме) 15% концентрација пружила је заштиту за 53,49% уз посматрање током 6 сати. На основу посматрања и испитивања заштитне моћи може се закључити да комбинација уља коморача (Фоеницулум вулгаре) и уља цимета (Циннамомум бурманнии Блуме) даје ефекат комарцу Аедес аегипти током 6 сати.