Из новозаветне исагогике - Кели, Џон (Sabornost - Teološki godišnjak, 2012)
У првом делу студије писац излаже рецепцију Старога завета у младој хришћанској Цркви, да би у другом делу опсежно известио о процесу настанка новозаветних књига и о њиховој засведочености код ранијих учитеља Цркве и касније светих Отаца. Богонадахнутост Светога писма је тема која заокупља пажњу сваког библисте и црквеног радника, пошто је то једна од карактеристика каноничности списа. Јединству двају Завета, Старог и Новог, посветио је ваљану пажњу, при чему своје исказе поткрепљује сведочењима најраније хришћанске књижевности. У петом и шестом одељку студије аутор, иначе у свету познати патролог, обрађује питања везана за типолошко и алегоријског тумачење свештених књига, при чему је  обрадио једну од богословских школа тумачења, Антиохијску школу.
Keywords: Origen||; ||Ориген; Philo||; ||Филон; Gnosticism||; ||гностицизам; Antiochian School of Exegesis||; ||Антиохијска школа; Allegory||; ||алегорија; Typology||; ||типологија; Isagogy||; ||исагогика; Inspiration||; ||богонадахнутост; New Testament||; ||Нови завет; Old Testament||; ||Стари завет