Утицај економске кризе на социјалну структуру европског друштва - Krstić, Zoran G (Sabornost - Teološki godišnjak, 2012)
У овом саопштењу аутор износи сопствене ставове о разлозима настанка економске кризе, о утицају који она има на српско друштво, а затим разматра могућности и путеве којима Црква може да допринесе бољем суочавању са кризом у ширим, европским размерама. Рад је подељен у четири целине. Прва, под називом Дијагноза и анализа актуелне ситуације опште прихваћене разлоге настанка кризе, односно да криза није само економска или финансијска већ и дубока криза морала и животних вредности европског човека. Други део, Како криза утиче на српско друштво износи и анализира званичне чињенице о стању српског друштва, а пре свега о незапослености младих. Трећи део, Различите могућности интерпретације кризеанализира мишљења појединих савремених социолога о питању пролазности кризе или да се, пак, ради о исцрпљености европског модела државе благостања. Завршни део говори о улози коју Црква и верујући људи могу да имају у превазилажењу кризе.
Keywords: solidarity||; ||солидарност; welfare state||; ||држава благостања; moral values||; ||моралне вредности; crisis||; ||криза; European society||; ||европско друштво