Баламански документ (1993) — проблем „унијатизма“ у дијалогу Православне и Римокатоличке Цркве - Матић, Златко (Sabornost - Teološki godišnjak, 2012)
Тема рада је представљање четвртог документа који је усвојила Мешовита међународна комисија за богословски дијалог Римске католичке и Православне Цркве у Баламану, 1993. године. Застој билатералног дијалога идентификован је као „унијатизам“ и захтевао је брзу реакцију учесника дијалога, што је покушано да се уради управо документом, који аутор у прилогу доноси у преводу на српски језик.
Keywords: ecumenism||; ||екуменизам; ecclesiology||; ||еклисиологија; full communion||; ||потпуно општење; theological dialogue||; ||богословски дијалог; Uniatism||; ||унијатизам