Пола века цркве Светог оца Николаја - Ивановић, Дарко (Sabornost - Teološki godišnjak, 2013)
Град Пожаревац је дуго времена имао само једну цркву, више од седам деценија у XIX веку. Од средине поменутог века било је неколико безуспешних покушаја подизања друге, Нове цркве. Ипак, она је изграђена тек 1890. године и то новцем протојереја Петра Шљивића, тадашњег пароха трњанског, сина пожаревачког војводе Првог српског устанка Живка Шљивића.Нова црква је освећена на дан црквене славе 1890. године (9/22. мај). Освећење је извршио митрополит Србије Михаило, уз суделовање хора ученика Богословије „Свети Сава“ из Београда.Светониколајевска црква подигнута је у српско-византијском стилу, од тврдог материјала. У основи цркве је равнокраки крст, са бочним четвороуганим апсидама и кубетом чији се врх завршава позлаћеном куглом са крстом.Цркви је требало неколико година да набави иконостас и потребне црквене предмете, да исплати дугове. При овој цркви служили су пожаревачки свештеници друге, треће, седме и брежанске парохије. Током првих пола века (1890–1941) било их је укупно 16, углавном искусних. У другом делу рада приказане су њихове биографије.