Велики црквени раскол и његове последице на Балканском полуострву - XI вијек у Зети. Улога српских владара у оснивању Барске архиепископије - Радић, Радован (Sabornost - Teološki godišnjak, 2013)
Једанаести вијек на Балканском простору представља доба вишедеценијског пропадања Византијске империје, као и наглог успона нормандијске јужноиталијанске струје, која своје интересе види и са друге стране Јадранског мора. Наиме, велики црквени раскол драстично утиче на међудржавне односе, што се примјећује при укидању Василијевих архиепископија, али и при подизању нових римских црквених центара на традиционално источним територијама. Овдје је ријеч о чувеној Барској архиепископији и улози српских владара у њеном подизању. Међутим, поставља се питање: колика је та улога заправо била?