Првенство и национализам - Зизијулас, Јован (Sabornost - Teološki godišnjak, 2012)
Основно питање које аутор поставља је: да ли је обавезно, и како превасходно може да функционише Православна Црква са датошћу постојања национализма? Како дејствује, у ком смислу и практично, најпре у Православној Цркви, проблематика Еклисиологије и национализма? Да би одговорио на ова питања, најпре описује основна богословска, еклисиолошка начела, на основу којих се одржао развој проблема првенства у Православној Цркви. На крају одговара на питање: да ли, и колико ће национализам моћи да опстане у постмодерној епохи и која може да буде важност првенства и еклисиологије коју је представио у новом стању ствари.