Онтологија и етика - Ziziulas, John (Sabornost - Teološki godišnjak, 2012)
Све до новијег доба етика је, као термин, у нашем православном предању, нешто непознато. Скоро уопште се не среће код отаца Цркве, а све до новијег времена није се предавала у школама. Променљивост етике сведочи да сама по себи не може оправдати своје постојање, нити претендовати на апсолутни ауторитет и важност. У овој студији покушаћемо најпре да разјаснимо терминологију. Шта подразумевамо под тим кад говоримо о онтологији, а шта кад говоримо о етици? У наставку ћемо истражити и какав је однос између њих у оквиру православне теологије. Да ли се етика и онтологија увек налазе у хармоничном односу? На крају, покушаћемо да видимо на који начин бисмо могли доћи до једног онтолошког схватања етике, у светлу јеванђеља и православног предања.