Примат у Цркви. Еклисиолошке претпоставке и црквена пракса у првом миленијуму (православни приступ) - Мидић, Игнатије (Sabornost - Teološki godišnjak, 2016)
За правилно разумевање примата у Цркви и црквене праксе у односу на период пре Великог раскола 1054. године, неопходно је размотрити два проблема: разумевање Цркве и апостолског наслеђа — предања, током првог миленијума историје Цркве. Примат и синодалност уско су повезани и тичу се очувања евхаристијског јединства. Апостолско предање, пак, у свим својим аспектима (епископске хиротоније, поучавање, мисија) увек је до идентификације повезано са Евхаристијом.