Teрмин τελετή у грчким изворима обредног садржаја - Фемић Касапис, Јелена (Sabornost - Teološki godišnjak, 2015)
Дохришћански грчки свет у свом историјско‑религијском миљеу бележи две категорије обреда — јавне и тајне култове који су се вршили у част божанстава. Радни предложак овог рада чини тајни култ, мистеријски обред описан термином τελετή. На осамнаест одељака‑потврда античких писаца и петнаест хришћанских спроведена је филолошка, историјско‑семантичка анализа употребе ове речи. У антици она означава обред уопште, обредну службу као и службу мањег вида, аналоге молебана и јелеосвећења, свечани чин освећења простора, с нагласком на свештеним радњама сопственог темпа и ритма. Остала значења су јој верски празник, свечаности, свештени чин, officium. Рад ће показати да су се ова значења готово сва пренела и у хришћанску писану реч, где по преимућству термин очитује свете тајне крштења, миропомазања, причешћа, као и освештања масла.