Антибогумилска борба православних владара током XII и у другој деценији XIII вјека - Радић, Радован (Sabornost - Teološki godišnjak, 2015)
Богумилство је хришћанска јерес која свој огроман успон доживљава крајем XI и у првој половини XII вјека на југоисточном дјелу европског континента и у Малој Азији. Колико је Богумилство у једном одређеном временском оквиру представљало пријетњу државном поретку свједочи и ангажовање православних владара у циљу рјешавања богумилске кризе. Борба владара се огледава у сазивању државних сабора тј. синглитоса, на којим се јерес драстично кажњавала.