Мисионарски рад епископа Иринеја Ћирића и Серафима Јовановића у Прикарпатској Русији (1927-1930) према документима из Закарпатја - Данилец, Јуриј (Sabornost - Teološki godišnjak, 2014)
У чланку се говори о једном етапном периоду историје православне цркве у Прикарпатској Русији. У првој половини ХХ века већина тамошњих православних парохија улазило је у састав Српске православне цркве. После епископа Доситеја Васића пастирски рад у земљама Русина спроводили су епископ Иринеј Ћирић и Серафим Јовановић (Иоанович). Главна питања која су ови епископи решавали, спадају у сферу јурисдикцијских противречности са прашким епископом Саватијем Врабецом, материјално обезбеђење свештенства, побољшање моралног и материјалног стања, васпитавање млађег покољења, законско регулисање питање гробаља, устројство извршних тела Карпаторуске православне епархије. Документи из Закарпатских архива показују да су српски епископи предузимали све неопходне кораке ради учвршћења нове епархијске јединице, иако им није полазило за руком да реализују све замишљене планове. Key words: свештенство, епископ, Прикарпатска Русија, Чехословачка република.