Криза саборности — бирократско схватање еклисиологије и проблем заједнице и саборности Цркве данас - Γιαγκάζογλου Σταύρος (Sabornost - Teološki godišnjak, 2014)
Један самокритички осврт на еклисиолошко стање савременог православља, не може да се не бави често приметним недостатком еклисиолошке самосвести, новијим феноменом аутокефалије етничких (националних) Цркава, аутаркијом (самодовољношћу) одређених локалних Цркава, интровертношћу и изолационизмом, фрагментираношћу, а повремено и антагонизмом између православних јурисдикција.