Значење и симболика Светог Амвросија Медиоланског, архијереја Запада и Истока, за Српску православну цркву са одразом на иконографске садржаје и уметност - Андрејић, Живојин Р. (Sabornost - Teološki godišnjak, 2013)
У раду се прати животни пут Св. Амвросија, његове универзалне заслуге за учвршћивање Хришћанства и деловање у Сирмијуму и на простору Илирика, који ће највећим делом, нешто касније, населити Срби. Потом се прати његово присуство у идеологији, традицији и уметности Српске православне цркве од почетка XIII до средине XV века и проналази дубљи разлог који је подстакао Св. Саву, првог српског архиепископа и патријарха за покретање програмског поштовања Св. Амвросија и осталих великих мученика митрополије Сирмијум.