Сиријско житије Светог Максима Исповедника и православно предање - Ерић, Бошко М (Sabornost - Teološki godišnjak, 2013)
У овом раду аутор представља Сиријско житије Светог Максима Исповедника. На самом почетку третира се проблем ауторства. С обзиром на то да се у самом Житију налази име писца — Григорије или Георгије, аутор покушава да ближе одреди која би то историјска личност могла бити у питању. Следи превод самог Житија са сиријског језика, а затим и поређења са извештајима из традиције Православне Цркве. Унутар овог поглавља може се јасно уочити разлика између две традиције, грчко-православне и сиријско-монотелитске, у виђењу Светог Максима Исповедника. Након тога, аутор нам представља неколико најчешћих замерки на аутентичност података које проналазимо у Сиријском житију, као што су питања порекла, младости и школовања Светог Максима Исповедника.