Учението за Св. Дева Мария в христологията на Св. Йоан Златоуст - Чиликов, Стојан (Sabornost - The Theological Year-book, 2013)
Предложеният текст разкрива и подчертава по-важните и по-забележителните аспекти на христологичната теотокология на св. Йоан Златоуст. Какви са приликите и разликите между христологическите възгледи на св. Йоан Златоуст и тези на останалите представители на Антиохийската богословска школа и по-конкретно — с тези на Диодор Тарсийски, Теодор Мопсуестийски и Несторий. Учението на св. Йоан Златоуст за Божията майка е впоследствие на неговите христологични възгледи. То е вградено в христологията на светителя. Авторът твърди, че текстовете, в които св. Йоан Златоуст обвинява в слабост Божията майка са резултат на неговата принадлежност към Антиохийската богословска школа. Същевременно с това учението на св. Йоан Златоуст за девата като за Богородица е напълно православно, въпреки че светителят не я нарича пряко с това наименование.