Uspon Nacionalnog fronta i strategije de-demonizacije (dédiabolisation) - Mitrovic, Rados (Politički život, 2026)
Kontroverzna politička ličnost Žan-Mari le Pena (Jean-Marie Le Pen) značajno je uticala na formiranje tzv. „sanitarnog kordona“ stranaka glavnog toka u Francuskoj, koji je dugo godina sprečavao Nacionalni front da nakon izbora postane značajan činilac u formiranju izvršne vlasti. Iako je partija ostvarivala u pojedinim ciklusima visoke izborne rezultate, nije dobijala priliku da te uspehe i materijalizuje. Upravo stoga, osnovni zadatak Marin le Pen (Marine Le Pen) koja je preuzela stranku 2011. godine bio je da na izvestan način „rebrendira“ stranku, reformiše je i „oslobodi“ je „ekstremističkog“ imidža. Prvi korak jeste bio udaljavanje od osnivača stranke, a kasnije i njeno preimenovanje u – Nacionalno okupljanje. Ovaj rad se bavi ovim procesom „de-demonizacije“ koju je pokrenula Marin le Pen, problematizujući njegove uzroke i krajnje rezultate.
Keywords: Nacionalni front; Nacionalno okupljanje; Žan-Mari le Pen; Marin le Pen; dédiabolisation