From Party-State to Party Collapse: Analyzing the Dominance and Decline of the Democratic Party of Socialists (DPS) in Montenegro Through the Lens of Dominant Party Theory - Vulević, Marko (Politički život, 2026)
Ovaj rad analizira dominaciju i pad Demokratske partije socijalista (DPS) u Crnoj Gori kroz teoriju dominantne partije. Tokom tri decenije DPS je vladao bez smjene vlasti, brišući granicu između konkurentne demokratije i faktičkog jednostranačkog poretka. Ispituju se mehanizmi dominacije (klijentelizam, institucionalno zarobljavanje i identitetska politika), te unutrašnje slabosti, javno nezadovoljstvo i spoljašnji faktori koji su doveli do poraza 2020. Rad slučaj Crne Gore postavlja u komparativni okvir sa drugim predominantnim partijama u regionu i šire, doprinoseći raspravama o hibridnim režimima i demokratskoj otpornosti.
Keywords: Montenegro; Democratic Party of Socialists; Dominant party theory; Hybrid regimes; Party politics