Prediktori izborne participacije: Šta motiviše građane Republike Srpske? - Delić, Dragana; Momić, Dragan (Politički život, 2026)
Predmet rada jeste istraživanje faktora koji utiču na izbornu participaciju građana Republike Srpske. Koristeći anketne podatke, autori nastoje identifikovati ključne prediktore izborne participacije, te utvrditi u kojoj se mjeri rezultati ispitivanja uklapaju u dominantne teorijske modele izbornog ponašanja. Analizom je utvrđeno da se kao odlučujući faktori koji opredjeljuju odluku birača da glasa ili apstinira ističu sljedeći: politički cinizam, osjećaj građanske dužnosti, percepcija važnosti glasa, percepcija tranparentnosti izbora, socijalni pritisak. Takođe, partijska identifikacija pokazala se izuzetno značajnom. Za građane koji iskazuju visoku zainteresovanost za politička dešavanja veća je vjerovatnoća da će glasati na izborima. Građani koji iskazuju privrženost političkoj partiji redovno glasaju na izborima. Stoga o izbornoj participaciji građana Republike Srpske ima smisla govoriti u terminima kognitivnog modela izborne participacije, a naročito modela partijske identifikacije, s obzirom da su se interesovanje za politiku i partijska identifikacija pokazali najznačajnijim prediktorima izborne participacije.