30 godina od Dejtona: Analiza prijedloga za ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini - Lozo, Nikolina (Politički život, 2025)
Dejtonski mirovni sporazum potpisan je u Parizu u Decembru 1995. godine. Sporazum je okončao rat i uspostavio novi ustavni i politički sistem. Nakon prve decenije, govorilo se o izmjeni sporazuma. To se prvenstveno odnosi na amandmane na Ustav, koji je sastavni dio mirovnog sporazuma. Glavno istraživačko pitanje odnosi se na prijedloge ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini i njihov uticaj na politički sistem. Ovo pitanje proizilazi iz uočenog zahtjeva za ustavnim promjenama koje se nisu desile ni trideset godina nakon potpisivanja sporazuma.Metodologija uključuje uporednu analizu tri najznačajnija prijedloga: Aprilski paket, Prudski sporazum i Butmirski proces. Pored toga, koristiće se izjave i intervjui političkih predstavnika tokom i nakon pregovaračkih procesa i njihovo tumačenje postignutih sporazuma. Ovaj rad doprinosi razumijevanju procesa ustavne reforme i njegovih izazova. Ovaj rad daje novi perspektivu i razumijevanje ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini. Na kraju ovaj rad predstavlja značajan teorijski okvir za buduća istraživanja.
Keywords: Dayton Peace Agreement; Bosnia and Herzegovina; constitutional changes