Sociološko–politikološki aspekti intelektualaca u savremenom društvu : – Intelektualci u tumačenju Čedomira Čupića – - Jovović, Zoran (Politički život, 2025)
Cilj je ovog rada, prije svega sociološko-politikološki razmotriti značenja intelektualaca u savremenom društvu u korelaciji sa poželjnim svojstvima kao što su povjerenje i poštenje. Otuda se u radu, pored povjerenja i poštenja, koje bi trebalo da krasi istinskog intelektualca, usmjeravamo na tumačenje odnosa: intelektualci i institucije, intelektualci i stvarnost, intelektualci i obrazovanje, intelektualci i oblici nasilja, intelektualci i mase i intelektualci i tajne službe. Pored pomenutih odnosa, u radu se razmatraju dva tipa intelektualca: kritički i salonski intelektualac, kao i uticaj intelektualaca na formiranje kulturnog obrasca u društvu i državi. U zaključku se navodi da bi, pored povjerenja, poštenje trebalo da bude svojstvo svakog istinskog intelektualca. Ono implicira postojanje objektivnosti i nepristrasnosti prema: drugom, drugima i okruženju, ali i morala i moralnih vrijednosti.
Keywords: intelektualci; povjerenje; institucije; stvarnost; obrazovanje; mase; tajne službe; poštenje