Uticaj konzumacije medija na ponašanje birača u Srbiji: Gde se informišu glasači desnice? - Ljubisic, Sofija; Bešić, Miloš (Politički život, 2026)
Mediji igraju ključnu ulogu u oblikovanju političkih stavova i izbornog ponašanja. Ovaj rad istražuje kako svakodnevna konzumacija medija, uključujući TV, internet portale i platforme društvenih mreža, utiče na političko ponašanje četiri grupe: glasači vladajuće stranke, glasači građanske opozicije, glasači desničarskih stranaka i apstinenti. Koristeći logističku regresionu analizu, procenili smo uticaj konzumacije medija na verovatnoću da birači podrže određene stranke ili da se uzdrže od glasanja. Analiza uključuje demografske kontrolne varijable kao što su starost, nivo obrazovanja, urbana ili ruralna sredina i regionalne razlike. Kao metod koristili smo logističku regresiju za objašnjenje prediktora različitih tipova medija na glasanje. Zavisne varijable su verovatnoća glasanja za svaku od četiri grupe. Nezavisne varijable uključuju demografske faktore i konzumaciju medija. Rezultati ukazuju na to da konzumacija medija značajno utiče na ponašanje birača, pri čemu televizija i internet portali imaju značajniji efekat u poređenju sa društvenim mrežama. Vladajuća stranka najviše profitira od tradicionalnih medija (TV), dok desničarske stranke dobijaju značajnu podršku kroz internet portale. Platforme društvenih mreža pokazuju mešovite efekte, pri čemu se određene platforme kao što su Facebook i Instagram pokazuju kao prostor podrške desničarima.