Вратите их све кући: Протести за повратак талаца и стварање израелске спољне политике у Седмооктобарском рату - Tucakov, Nikola (Politički život, 2025)
U članku je iznesena analiza uloge protesta usmerenih ka povratku izraleskih talaca kao ključnog faktora u postavljanju spoljnopolitičke agende Države Izrael tokom prve dve godine Sedmooktobarskog rata. Oslanjajući se na pristup „dva nivoa” Roberta Patnama u analizi spoljne politike, demonstranti, podjednako kao organizovane grupe i obični građani, se posmatraju kao ključni akteri na „drugom” nivou, tj. nivou unutrašnje politike. Pokazujući značaj protesta u postavljanju agende za vođenje rata i pregovore o miru, kao i njihova ograničenja, u članku se zagovara neprekidna analitička važnost narodnih mobilizacija u okviru izraelskog političkog sistema i spoljne politike. Naročito se sposobnost protesta da postave i održe povratak talaca kao ratni cilj uz nemogućnost da proizvedu dogovor o primirju stavlja u kontekst pluralizma i demokratskih procedura u Izraelu.