Iluzija „obrnutog Kisindžera“ - Preradović, Nikola (Politički život, 2025)
Obnova nadmetanja velikih sila je uticala na intenziviranje rasprava o mogućim strategijama Sjedinjenih Američkih Država prema druge dve sile u međunarodnom sistemu, Rusiji i Kini. Jedan od pravaca razmišljanja, čija popularnost sa povratkom Donalda Trampa u Belu kuću raste, je pristup “obrnutog Kisindžera”. Polazeći od analogije sa diplomatijom predsednika Ričarda Niksona i njegovog najuticajnijeg spoljnopolitičkog savetnika, Henrija Kisindžera, početkom 70-ih godina prošlog veka, kada je obnova američko-kineskih odnosa oslabila Sovjetski Savez, on podrazumeva unapređivanje odnosa Sjedinjenih Američkih Država sa Rusijom u cilju razdvajanja Moskve i Pekinga, kako bi se ograničila rastuća moć Kine. U radu se, oslanjajući se na komparativnu metodu, istražuju razlike u kontekstu originalne primene ovog pristupa i njegove moguće replike. Teorijski okvir koji se koristi za to je ravnoteža pretnje. On oslikava fundamentalne razlike u percepciji bezbednosnih pretnji u savremenom trouglu odnosa SAD-Kina-Rusija i SAD-SSSR-Kina početkom 70-ih godina prošlog veka. Za razliku od te etape Hladnog rata, kada je Peking identifikovao Moskvu kao glavnu pretnju, danas obe sile u politici Vašingtona vide centralni izazov, što je omogućilo i nastanak njihovog strateškog partnerstva. Dodatno, tenzije izazvane ratom u Ukrajini i rastuća ekonomska zavisnost Rusije od Kine predstavljaju još jednu ozbiljnu prepreku primeni ove strategije. Usled takvih okolnosti „obrnuti Kisindžer“ predstavlja iluziju zasnovanu na pogrešnom analogijskom rezonovanju.