30 godina od Dejtona: Analiza prijedloga za ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini - Lozo, Nikolina (Politički život, 2025)
Dejtonski mirovni sporazum potpisan je u Parizu u Decembru 1995. godine. Sporazum je okončao rat i uspostavio novi ustavni i politički sistem. Nakon prve decenije, govorilo se o izmjeni sporazuma. To se prvenstveno odnosi na amandmane na Ustav, koji je sastavni dio mirovnog sporazuma. Glavno istraživačko pitanje odnosi se na prijedloge ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini i njihov uticaj na politički sistem. Ovo pitanje proizilazi iz uočenog zahtjeva za ustavnim promjenama koje se nisu desile ni trideset godina nakon potpisivanja sporazuma. Metodologija uključuje uporednu analizu tri najznačajnija prijedloga: Aprilski paket, Prudski sporazum i Butmirski proces. Pored toga, koristiće se izjave i intervjui političkih predstavnika tokom i nakon pregovaračkih procesa i njihovo tumačenje postignutih sporazuma. Ovaj rad doprinosi razumijevanju procesa ustavne reforme i njegovih izazova. Ovaj rad daje novi perspektivu i razumijevanje ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini. Na kraju ovaj rad predstavlja značajan teorijski okvir za buduća istraživanja.