Mišljenje nastavnika o implementaciji obrazovnih standarda u Srbiji i Hrvatskoj - Maksimović, Aleksandra S.; Ćosić, Ivana (Psihološka istraživanja, 2019)
Cilj ovog rada je da uporedimo kako nastavnici u Srbiji i Hrvatskoj shvataju koncepciju obrazovnih standarda i njihovo uvođenje u obrazovnu politiku i školsku praksu. Dalje, ovaj članak ispituje perspketive nastavnika o obrazovnim standardima u osnovnim i srednjim školama u Srbiji i Hrvatskoj i upoređuje ih sa razumevanjem ovog koncepta od strane nastavnika u drugim zemljama. Primenjen je kvalitativni metodološki pristup, sprovedeni su individualni i fokus-grupni intervjui sa nastavnicima, kao i tematska analiza prikupljenih podataka. Intervjui su realizovani tokom izrade dve doktorske disertacije. Uzorak čini 101 nastavnik, od toga su 57 nastavnici u osnovnim školama u Srbiji, a 44 su nastavnici u srednjim školama u Hrvatskoj. Rezultati pokazuju da nastavnici u ovim zemljama imaju vrlo slične doživljaje kada je u pitanju implementacija obrazovnih standarda u njihovim zemljama i mi smo ih prikazali prateći tri međusobno povezane teme: 1) nepoverenje u obrazovnu administraciju; 2) shvatanje obrazovanja kao javnog dobra i 3) standardi kao način prevazilaženja određenih nedostataka u profesionalnom identitetu.
Keywords: educational standard||; ||obrazovni standardi; education||; ||obrazovanje; teacher||; ||nastavnik; school practice||; ||školska praksa; focus group||; ||fokus grupa; interveiw||; ||intervju; Serbia||; ||Srbija; Croatia||; ||Hrvatska