Povezanost sklonosti ka negativnom emocionalnom reagovanju sa rizikom za koronarnu bolest - Đinđić, Vojislav M; Batinić, Borjanka; Vukosavljević-Gvozden, Tatjana (Psihološka istraživanja, 2018)
Cilj: Primarni cilj ovog istraživanja je bio da se ispita povezanost sklonosti ka negativnom emocionalnom reagovanju operacionalizovane kroz crte depresivnosti, anksioznosti i besa sa rizikom za nastanak koronarne bolesti. Drugi cilj se odnosi na izdvajanje linearne kombinacije crta koja najbolje razlikuju osobe različitog zdravstvenog statusa u kontekstu koronarne bolesti. Metod: Istraživanje se prema metodologiji svrstava u istraživanja korelacionog, neeksperimentalnog tipa. Uzorak istraživanja činilo je 150 ispitanika koji su podeljeni u tri grupe. U prvoj grupi su osobe koje imaju dijagnozu koronarne bolesti, u drugoj osobe koje nemaju dijagnozu koronarne bolesti ali se nalaze pod specifičnim rizikom za koronarnu bolest i u trećoj grupi su osobe bez dijagnoze koronarne bolesti i bez specifičnog rizika za razvoj koronarne bolesti. Korišćeni su sledeći instrumenti: Skala Depresivne Ličnosti, Spilbergerov upitnik anksioznosti i Spilbergerov upitnik ekspresije besa. Rezultati: Osobe sa dijagnozom koronarne bolesti su na svim instrumentima imale više skorove nego osobe koje nisu imale dijagnozu koronarne bolesti i koje nisu imale faktore rizika. Osobe sa specifičnim rizikom za koronarnu bolest su imale više skorove od osoba koje nisu imale dijagnozu koronarne bolesti i faktore rizika na skalama koje mere crtu anksioznosti i crtu besa. Diskriminacionom analizom dobijeno je da crta anksioznosti najbolje razlikuje tri grupe ispitanika. Crte depresivnosti i besa su se pokazale kao redundantne u odnosu na predikciju. Zaključci: Dobijeni rezultati ukazuju na postojanje povezanosti crta anksioznosti, besa i depresivnosti sa rizikom za koronarnu bolest. Diskriminaciona analiza je pokazala da se crta anksioznosti izdvojila kao jedini pouzdan prediktor.
Keywords: tendency for negative emotions||; ||tendencija ka negativnom emocionalnom reagovanju; risk||; ||rizik; heart diseases||; ||bolesti srca; heart||; ||srce; emotions||; ||emocije; depression||; ||depresija; anger||; ||bes; anxiety||; ||anksioznost