Odnos temeljnih i mračnih crta ličnosti s prosocijalnim tendencijama: Ispitivanje rodnih razlika - Wertag, Anja; Ribar, Maja; Bratko, Denis (Psihološka istraživanja, 2018)
Prosocijalno ponašanje se odnosi na širok spektar akcija usmjerenih na postizanje koristi za druge prije nego na postizanje vlastite koristi, formirajući različite tipove prosocijalnih tendencija, koje su povezane s različitim individualnim karakteristikama. Također, postoje spolne razlike u tipovima prosocijalnog ponašanja u koje se žene i muškarci upuštaju. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati osobine ličnosti povezane s različitim oblicima prosocijalnih tendencija, te rodne razlike u ovim odnosima. Podaci su prikupljeni on-line na ukupno 905 sudionika (81% ženskog spola; Mdob = 24.30, SD = 6.52) putem Mjere prosocijalnih tendencija (Prosocial Tendencies Measure; koja obuhvaća 6 tipova prosocijalnih tendencija: altruistične, poslušne, emocionalne, hitne, javne i anonimne), Deset-čestičnog inventara ličnosti (Ten Item Personality Invenotry) i Kratkog upitnika Mračne trijade (Short Dark Triad). Rezultati hijerarhijske regresijske analize (s temeljnim crtama ličnosti u prvom koraku, te mračnim crtama u drugom) su pokazale da su, iako je postotak objašnjene varijance u svim tipovima prosocijalnih tendencija bio skroman (do ukupno 24%), temeljne crte ličnosti više doprinijele objašnjenju javnih prosocijalnih tendencija kod muškaraca nego kod žena. Mračne crte su imale (negativan) doprinos objašnjenju altruističnih prosocijalnih tendencija i kod muškaraca i kod žena, te doprinos objašnjenju emocionalnih, hitnih i poslušnih prosocijalnih tendencija iznad temeljnih crta ličnosti samo kod žena. Općenito, rezultati su pokazali zanimljive obrasce, naglašavajući spolne razlike u odnosu crta ličnosti i prosocijalnih tendencija.
Keywords: personality||; ||ličnost; Dark Triad||; ||Mračna Trijada; hierarchical regression analysis||; ||hijerarhijska regresiona analiza; prosocial tendencies||; ||prosocijalne tendencije; personality traits||; ||crte ličnosti; gender differences||; ||polne razlike