Razlike između muškaraca i žena u percepciji partnerove autentičnosti - Grijak, Đurđa (Psihološka istraživanja, 2018)
Cilj istraživanja je je bio da se utvrdi da li postoji razlika u percepciji partnerove autentičnosti s obzirom na pol i starost ispitanika, dužinu braka, zadovoljstvo partnerskim odnosom i zadovoljstvo podrškom partnera. Uzorak su činila 32 bračna para (N=64), prosečne starosti 40 godina. Dužina braka ispitanika je od 4 do 33 godine. U istraživanju je korišćena Skala autentičnosti u partnerskim odnosima (Grijak, 2018). Rezultati su pokazali da starost ispitanika između 41 i 53 godine, brak dužine između 16 i 33 godina i zadovoljstvo partnerskim odnosom povećavaju mogućnost da partneri usvoje ciljeve povezanosti i međusobnog poverenja, a smanjuje mogućnost za usvajanjem ciljeva samozaštite u partnerskom odnosu. Prikazano istraživanje je značajan doprinos detaljnijem interpersonalnom ispitivanju autentičnosti u partnerskom odnosu i ciljevima partnera u odnosu.
Keywords: satisfaction||; ||zadovoljstvo; partner||; ||partner; perception||; ||percepcija; marriage||; ||brak; authenticity||; ||autentičnost; authenticity in a relationship||; ||autentičnost u partnerskom odnosu; partners’ interconnectivity||; ||partnerska povezanost