ADHD i problematično ponašanje: neuropsihološki pristup - Lalatović, Staša; Popović Ćitić, Branislava; Krstić, Nadežda; Pavlović, Viktor (Psihološka istraživanja, 2026)
Iz obimne evidencije da se poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) znatno češće javlja kod dece i mladih problematičnog ponašanja nego u opštoj populaciji, često se zaključuje da ADHD predstavlja poseban faktor rizika za razvoj delinkventnog ponašanja. Umesto jednostavnog prihvatanja ovakvog stava, kako bi se rasvetlila priroda složene veze između ADHD-a i problematičnog ponašanja, potrebno je razumeti osnovne neurokognitivne mehanizme nastanka i funkcionisanja ADHD-a, kao i raznovrsnih formi problematičnog ponašanja. U radu je posebna pažnja posvećena egzekutivnim i verbalnim funkcijama koje su se pokazale naročito važnim za razjašnjenje ove povezanosti, kao i domenu socijalne kognicije, čiji značaj u ovom kontekstu postaje sve izraženiji. Takođe, razmatraju se neurobiološki mehanizmi koji bi mogli doprinositi zajedničkom javljanju ADHD-a i poremećaja ponašanja (CD). Osim zaključka da je ADHD sam po sebi pre (ograničeni) faktor rizika za impulsivne, manje nasilne oblike problematičnog ponašanja, ova analiza sugeriše važnost neuropsihološkog praćenja dece i mladih sa ponašajnim teškoćama. Posebna pažnja treba da bude usmerena na populaciju sa CD-om, s obzirom na implikacije ovakvog praćenja za dalji razvoj terapijskih pristupa.
Keywords: ADHD; problematično ponašanje; poremećaj ponašanja; neuropsihologija