Provera faktorske strukture i konvergentne validnosti skale rezilijentnosti za decu i mlade (CYRM-R) na uzorku adolescenata u Srbiji - Žujović, Anja (Psihološka istraživanja, 2025)
Cilj ovog istraživanja je da ispita faktorsku strukturu i konvergentnu validnost srpskog prevoda revidirane verzije skale rezilijentnosti za decu i mlade (CYRM-R). Analiza je sprovedena na uzorku od 421 adolescenta (raspon godina: 15–19; M = 16,86; SD = 0.89; 48% ženskog pola). Za proveru faktorske strukture korišćene su konfirmatorna faktorska analiza (CFA) i eksplorativno modelovanje strukturalnih jednačina (ESEM). Poređenjem više modela, uključujući jednofaktorski i dvofaktorske CFA i ESEM modele, dvofaktorski CFA model se usvaja kao najpogodniji. Struktura usvojenog modela odgovara originalno pretpostavljenoj i uključuje sve stavke u intra/interpersonalnom i roditelj/staratelj faktoru. Nalaze se prihvatljivi indikatori fita, dobra pouzdanost supskala i adekvatna konvergentna validnost, u relaciji sa merama subjektivnog blagostanja i unutrašnje otpornosti. Inicijalni nalazi idu u prilog tome da prevedeni instrument predstavlja adekvatnu procenu resursa rezilijentnosti kod adolescenata u Srbiji. Najveće ograničenje ovog istraživanja se ogleda u nedostatku konteksta rizika.
Keywords: skala rezilijentnosti za decu i mlade (CYRM-R); Srbija; validacija