Da li osobine ličnosti imaju moderatorski efekat na punu svesnost i zadovoljstvo životom? - Biro, Filip; Popov, Boris (Psihološka istraživanja, 2025)
Cilj istraživanja je da prouči odnos između pune svesnosti i percepcije zadovoljstva životom, kao i da proveri da li su crte ličnosti moderatori tog odnosa. Uzorak se sastojao od 214 ispitanika iz Srbije (158 ženskih i 56 muških ispitanika, prosečnog uzrasta 29 godina). Korišćeni su sledeći instrumenti: Velikih pet + 2 – 70, The Mindful Attention and Awareness Scale (MAAS) i Satisfaction with Life Scale (SWLS). Dobijeni rezultati pokazuju da puna svesnost značajno predviđa percepciju zadovoljstva životom. Sa druge strane, nisu registrovani moderatorski efekti crta ličnosti na odnos između pune svesnosti i percepcije zadovoljstva životom.
Keywords: puna svesnost; zadovoljstvo životom; crte ličnosti