Strategije upravljanja konfliktima: uloga ličnosti i specifičnih uverenja o socijalnim odnosima u Srbiji i Italiji - Dzamonja Ignjatovic, Tamara Z; Petrović, Danijela S.; Kosić, Ankica; Dimoski, Jana; Knežević, Goran (Psihološka istraživanja, 2025)
Istraživanje se bavi odnosom između strategija upravljanja konfliktima, osobina ličnosti i specifičnih verovanja o socijalnim odnosima u Italiji i Srbiji, kao zemljama koje su geografski blizu, ali imaju različitu istoriju, tradiciju, religije i razlikuju se na dimenziji individualizam-kolektivizam.Cilj: Istraživanje ima za cilj da ispita kako osnovne dimenzije ličnosti predviđaju specifične strategije upravljanja konnfliktima i kakva je medijaciona uloga uverenja o svetu kao “kompetitivnoj džungli” i uverenja o samim konfliktima, kao i da uporedi  ove puteve u različitim kulturama.Metod: Uzorak čini 764 mladih, uzrasta 18-30 godina (M=21,54, SD=2,80).  Primenjeni istrumenti su: Holandski test upravljanja sukobima, Mini IPIP-6, Delta inventor ličnosti, skalu uverenj a o svetu kao “kompetivnoj džungli” i skali Uverenja o konfliktima. Analize putanje su primenjene sa sedam osobina ličnosti kao prediktora (Neuroticizam, Ekstraverzija, Otvorenost, Saradljivost, Savesnost, Poštenje i Dezintegracija), dva uverenja u socijalnim relacijama kao medijatori i tri strategije upravljanja konfliktima (kooperativna, defanzivna i kompetitivna), kao kriterijumske varijable. Rezultati: Rezultati pokazuju da su zajednički prediktori bili Otvorenost i Saradljivost za Kooperativne strategije, Saradljivost i Dezintegracija za Defanzivne i Ekstraverzija za Kompetitivne strategije. Neuroticizam i Savesnost nisu predviđali konfliktne situacije, dok Poštenje i Dezintegracija imaju različite uticaje u dve kulture. Rezultati su potvrdili razlike u putevima uticaja osobina ličnosti preko uverenja o svetu kao kompetitivnoj džungli i konfliktima kao pretnji ili kao izazovima.Zaključci: Crte ličnosti, kao univerzalne dispozicija za ponašanje, imaju slične efekte na strategije upravljanja konfliktima u obe zemlje, dok se razlike uočavaju u medijatorskoj ulozi uverenja koja oblikuju kulturne razile između Srbije i Italije.
Keywords: strategije upravljanja konfliktima, Šestofaktorski model ličnosti, Dezintegracija, uverenja o svetu kao kompetitivnoj džungli, uverenja o konfliktima