Mapiranje ponašanja adolescenata u Srbiji na društvenim mrežama: Obrasci korišćenja, afektivni doživljaji i komunikacione preferencije - Mojović Zdravković, Kristina; Krstić, Ksenija (Psihološka istraživanja, 2025)
Ovom studijom ispitujemo dinamiku korišćenja društvenih mreža (DM) među adolescentima u Srbiji, fokusirajući se na njihove navike u korišćenju, afektivne doživljaje i komunikacione preferencije. Podaci su prikupljeni putem onlajn ankete sprovedene početkom 2023. godine na uzorku od 391 adolescenta (63.9% devojčica;  Muzrast = 16.09 godina, SD = 1.36). Kroz analizu podataka iz upitnika i kvalitativnu analizu sadržaja, istraživanje proučava angažovanost adolescenata na različitim društvenim mrežama, među kojima se izdvaja Instagram kao najčešće korišćena platforma. Fokusom na složene perspektive i doživljaje onlajn i uživo komunikacije, studija pokazuje da, iako onlajn komunikacija pruža praktičnost i efikasnost, interakcija uživo se vrednuje zbog emocionalne dubine i transparentnosti. Rezultati upitnika o učestalosti i vrstama aktivnosti na društvenim mrežama, kao i pratećim afektivnim iskustvima, ukazuju na postojanje tri grupe korisnika društvenih mreža među adolescentima iz našeg uzorka: „DM balanseri“, „DM entuzijasti“ i „DM ambivalenti“. Svaka od ovih grupa pokazuje specifične obrasce korišćenja društvenih mreža i afektivnih doživljaja, naglašavajući raznovrsne načine na koje adolescenti komuniciraju u onlajn okruženju. Istraživanje ističe potrebu za detaljnim longitudinalnim studijama adolescentnog onlajn ponašanja, ukazujući na potencijalne pravce budućih istraživanja.
Keywords: Društvene mreže; Onlajn komunikacija; Komunikacija uživo; Afektivna iskustva tokom korišćenja društvenih mreža; Adolescenti