Adaptacija i validacija Skale porodičnog uticaja na izbor zanimanja i razvoj karijere (Family Influence Scale) na uzorku studenata iz Srbije - Tasković, Milica; Pedović, Ivana (Psihološka istraživanja, 2024)
Cilj ovog istraživanja bio je adaptacija na srpski jezik i ispitivanje funkcionalne ekvivalentnosti adaptirane verzije Skale porodičnog uticaja na izbor zanimanja i razvoj karijere u odnosu na originalnu verziju skale na uzorku studenata iz Srbije. Uzorak je činilo 204 studenata (ASstarost = 22.24, SDstarost = 2.40, Minstarost = 18, Maxstarost = 34) od kojih su 77.5% bili ispitanici ženskog pola. Da bi se ispitala konstruktivna validnost adaptirane verzije skale, korišćena je analiza glavnih komponenti, paralelna analiza i konfirmatorna faktorska analiza. Dobijeni rezultati ukazuju da postoji jednak broj dimenzija koji se izdvaja u okviru originalne i adaptirane verzije skale (Informacijska podrška, Finansijska podrška, Očekivanja od strane porodice i Vrednosti/Verovanja). Pored toga, rezultati idu u prilog konvergentnoj validnosti razmatranoj preko računanja korelacija sa Skalom podrške, uplitanja i nedostatka angažovanja. Nomološka mreža adaptirane verzije skale je ispitana i rezultati su uglavnom išli u prilog njenoj ekvivalenciji sa nomološkom mrežom originalne verzije skale. Interna validnost skale razmatrana je ispitivanjem međusobnih odnosa njenih mera i ti rezultati uglavnom idu u prilog ovoj vrsti validnosti. Ova skala je pokazala uglavnom zadovoljavajuću pouzdanost interne konzistencije na našem uzorku. Uprkos ograničenjima studije, adaptirana verzija skale se može koristiti za ispitivanje mogućeg uticaja porodice na izbor zanimanja i razvoj karijere među studentima u našem kulturološkom području (bosansko-hrvatsko-crnogorsko-srpsko govorno područje). Ova studija pruža vredan uvid u razvoj mera vezanih za karijeru koje se mogu koristiti i u drugim kulturološkim kontekstima.
Keywords: uticaj porodice, izbor zanimanja, razvoj karijere, adaptacija, validacija